Miyom Tedavisi
Miyom nedir? Nasıl tedavi edilir? Miyomlar, rahimin iyi huylu urlarıdır. Ortalama her dört kadından birinde miyoma rastlanmaktadır.
Ortaya çıkış sebepleri henüz tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte, oluşumunda özellikle ergenlik sonrası üreme döneminde sıklığının artması ve hormonların aktivitesini kaybettiği menopoz döneminde boyutlarında küçülme izlenmesi hormonal etkilerin varlığını desteklemektedir.
Miyomlar rahim içinde yerleşim yerlerine göre sınıflandırılırlar ve daha nadiren rahim dışında yerleşebilirler. Miyomlar menstrüel kanama miktarında artma, düzensizlik, ara kanama, adet sancısı, alt karın bölgesinde ağrı, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açabilirler.
Miyomların tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece şikayetleri geçici süre ile azaltmada kullanılmakla birlikte miyomların asıl tedavisi cerrahidir.
Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaçla tedavide şikayete yönelik ağrı kesiciler, adet düzensizliği tedavisinde hormonal destekleyici ilaçlar kullanılabilmektedir. Miyomları ilaçla yok etmek mümkün olmadığı için cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Rahim iç tabakasına doğru büyüme yapan (submüköz) miyomlar histeroskopik yöntemle vajinal yoldan çıkartılabilmektedir. Rahim kas tabakası ve duvar kısmında yerleşenler (subseröz, intramural) gerek laparoskopi ile kapalı yöntemle gerek laparotomi ile açık karın ameliyatı yollarıyla çıkartılabilmektedir.
İzmir’de miyom tedavisi, detaylı bilgi veya muayene randevu talepleriniz için bize ulaşın.
İzmir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Feyza Ağaca Güler