Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyup,hastalık oluşturan virüs,bakteri , mantar ,toksin, tümör hücrelerini tanıyıp onları yok ederek hasta olmamızı engeller. Belki de vücudun en hassas ve kusursuz işleyen sistemidir.Doğum ile birlikte aktif hale gelen bağışıklık sistemimiz, yaşamın ilk gününden itibaren karşılaştığı tüm hastalık etkenlerine karşı cevap oluşturup, hafızasına alarak bir sonraki karşılaşmasında daha hızlı ve etkin bir savunma gerçekleştirir.Tüm bu süreçte kendisinden olan yapıları da korur.Bu noktada anne sütüne değinmeden geçemeyeceğim,anne sütüyle bebekler gerekli besin,vücut yapı taşları hariç bir de anne vücudunun hafızasında tuttuğu antikorları da alırlar. Böylece bebekler anne sütü aldıkları sürece hastalıklara karşı daha korunaklı olurlar.
Özellikle içinden geçtiğimiz dönem sanki bize bu sistemin önemini hatırlattı. Günlük koşuşturmalar içinde ihmal ettiğimiz sağlığımızın kıymetini bilmemizi sağladı. Belki geçen yıla kadar çoğu kişi bedenin ihtiyaçlarını görmezden geliyordu, bir hastalıkla karşılaşmadan kontrol için doktora gitme alışkanlığımız yoktu. Biz hekimlerin de odak noktası daha çok hastalık tedavisi olmuştu. Ancak geldiğimiz nokta bize hasta olmamak için neler yapabileceğimizi sorgulattı zira karşı karşıya kaldığımız hastalık ne spesifik tedavisi olan bir hastalıktı ne de bizi bu çaresiz durumdan koruyan bir aşısı vardı. Çok şükür çok yol alındı .. Eminim bunun da tedavisi bulunacak ama emin olduğum bir şey daha var ki covid son olmayacak. Biz kendi vücudumuza ve doğaya saygılı davranmayı öğrenmediğimiz sürece sınavlarımız devam edecek.
Madem spesifik tedavisi hala yok ne yapabiliriz korunmak için, kendi vücudumuza değer verip onu doğru besleyip,ihtiyacı olan takviye ve vitaminleri aksatmayıp,hareketli yaşam ve sağlıklı uyku dengesini iyi tutturmalıyız.
Kısa kısa hepsinden bahsetmeye çalışacağım,öncelikle belirtmek isterim ki konu derya deniz,ben sadece temel noktaların altını çizebilirim burada.
1- Sağlıklı ve Yeterli Beslenme: Beslenme şekli ve miktarı tamamen kişiye ve metabolizmasına bağlı olmakla birlikte, vücudumuza giren besinlerin protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli olması hatta daha ziyade bitkisel temelli beslenmek ilk öneriler arasında.Ekmek yemeden doymuyorumcular buradaysa onu en azından sınırlamak ve beyaz un yerine tam tahılları tercih etmeniz iyi olacaktır ,dediklerim makarnacılar içinde geçerli..Günlük beslenme rutininde yumurta,et tavuk balık baklagıller veee en önemlisi sebzeler,yeşillikler,hatta arttırıyorum morlar, turuncular, kırmızılar yani bol antioksidanlar olmalı. Tabiki yine mevsim, kilo değişkeni olmakla birlikte ortalama 2 litre su içmek vazgeçilmezimiz olmalı.
2- Spor: Spor dediysem gözünüz korkmasın, illa spor salonları da şart değil, en güzeli bence yürüyüş, yüzme.. İlla özellikli bir spor olacaksa ben ek olarak pilatesi önereyim, iskelet sisteminize çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
3- Uyku: Uyku düzeni de en az yeme düzeni kadar önemli. Gece derin uykuda salgılanan melatonin hormonu kuvvetli bir antioksidan ve bağışıklık destekleyici. Gece 11 civarı derin uykuda olmanız önerilen. Zorluk yaşayanlar yemek yemeyi daha erken saatlerde kesmeli ve belki hafif bitkisel destekler,papatya melisa çayı gibi içmek yardımcı olabilir. Yine de olmuyorsa var çareleri, doktorlarınıza sorunuz ve sebebini bulmaya çalışınız.
4- Vitamin ve Mineral Takviyeleri:
Tamamen kişiye özel doktoruyla belirlenmesi gereken bir konu ancak temelde artık D vitamini eksikliğinin birçok hastalığın risk faktörü arasında olduğunu biliyoruz. D vitaminini en faydalı haliyle güneşten deri yoluyla alırız. Dönem dönem vücuttaki miktarının ölçülüp eksiklik halinde (önerlen 50 ) takviye edilmesi önemli. Bağışıklığın diğer bir ayağında hemoglobin seviyemiz, vücudumuzda demir eksikliği olup olmadığı gelir. Kadın ve erkeklerde normal değerleri değişmektedir. Eğer kan (hb) değerleriniz düşük ise sebebi bulunmalıdır. Genç kadınlarda daha ziyade sebep adet miktarının yoğun ve uzun oluşudur. Bunun harici mide ve bağırsak rahatsızlıkları aynı şekilde sebeptir.
Diğer bir değerlendirilmesi gereken vitamin, B12 vitamini. B12 eksikliği, kan hücrelerinde anemi yapar ayrıca sinir sistemi, hafıza için önemli bir vitamindir. Değerleriniz (500) olası önerilmektedir.
Çinko , magnezyum eksikleri bağışıklık aksamalarıyla kendini gösterir.
Diğer önemli tavsiyem omega -3 ve propolis almanız. Propolis gibi bal ve ürünlerinin gebelikte kullanmamanız gerektiğini de belirtmek isterim. Aslında tüm takviyeler kişiye özel olmalı. Son dönem yine bağışıklık desteklemek için faydalarıyla gündeme gelen ozon tedavileri, glutatyon ve C vitamini uygulamalarıda önerebileceğim uygulamalar..